Vizita Papei Francisc in România

Papa Francisc soseste in Romania pe 31 mai 2019, unde va merge în toate regiunile istorice și va beatifica cei șapte episcopi martiri ai luptei anti-comuniste

În mai puțin de 24 de ore, Papa Francisc va pune piciorul pentru prima dată pe pâmânt românes. O vizită pastorală care va avea și puternice valențe ecumenice, sub motto-ul „Să mergem împreună”. Pe parcursul celor trei zile, Sfântul Părinte va vizita Bucureștiul, Iașiul, Blajul, precum și sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc. O vizită cu o simbolistică aparte.

 

Școlile din București, închise cu ocazia vizitei Papei Francisc

Instituţiile de învăţământ, publice şi private, vor fi închise vineri, „reuşind să eliminăm o problemă foarte mare, aceea a accesului în zonele care sunt afectate de măsurile organizatorice ce la nivelul Municipiului Bucureşti”, a spus Bădulescu.

 

Vineri, 31 mai ora 11:30, Papa Francisc va ateriza pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni. După ce se va întâlni la Cotroceni cu președintele şi prim-ministrul României, cu corpul diplomatic și cu societatea civilă, va merge la Patriarhie. Aici, după o întâlnire privată de 30 de minute cu Patriarhul Daniel, se va întâlni cu Sinodul Permanent (conducerea colectivă a Bisericii Ortodoxe Române). Sfântul Părinte va ține primul discurs în fața mitropoliților ortodocși din țara noastră.

Momentul principal din cadrul întâlnirii cu prelații ortodocși îl constituie vizitarea Catedralei Naționale (ora 17.00), acolo unde va fi rostită rugăciunea „Tatăl Nostru”. Prima dată va fi spusă în limba latină. Apoi vor fi intonate cântări pascale catolice. După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru” în limba română, urmată de cântări pascale ortodoxe. Într-un comunicat al Patriarhiei Române remis G4Media.ro se specifică faptul că „programul nu cuprinde oficierea unui serviciu liturgic comun, ci momente muzicale distincte şi consecutive, conform hotărârii Sfântului Sinod şi practicii din diaspora română când se folosește acelaşi lăcaș de cult. La ieșirea din Catedrală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Papa Francisc vor saluta credincioșii prezenți cu salutul pascal: „Hristos a înviat!”.

După acest moment, Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala Catolică Sfântul Iosif, unde va ține și o predică. Zeci de mii de credincioşi, majoritatea catolici, si-au anunţat cu mult timp înainte intenţia de a participa. Cei care se vor afla în zona securizată vor avea ocazia să-l vadă pe Sfântul Părinte salutându-i din papamobil.

Imagini pentru papa francisc romania

Sâmbăta, în a doua zi a vizitei, Suveranul Pontif va vizita sactuarul marian de la Șumuleu Ciuc, unde va ține și o predică. La Șumuleu Ciuc va participa ca pelerin și președintele ungar Janos Ader. De altfel, e o practică obișnuită ca Sfântul Părinte să fie așteptat în vizitele sale apostolice de credincioși locali, dar și de pelerini din alte țări. Pe parcursul vizitei, Suveranul Pontif nu va avea alte întâlniri cu autoritățile publice din România ori din străinătate în afara celei organizate la Palatul Cotroceni, la invitația Președintelui României.

După vizita la Șumuleu Ciuc, va merge la Iași unde va vizita Catedrala Sfânta Maria Regină. În fața Palatului Culturii din Iași se va întâlni cu familiile și tinerii, în fața cărora Suveranul Pontif va ține un discurs.

Momentul cel mai important din întreaga vizită a Sfântului Părinte în țara noastră va fi duminică 2 iunie, la Blaj. Aici, pe Câmpia Libertății, Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie în cadrul căreia vor fi beatificați șapte episcopi greco-catolici martiri ai comunismului: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.

Joi, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care va prevede înregistrarea cu număr unic al vehiculelor SPP ce îl vor însoți pe Suveranul Pontif.

Protocolul Vaticanului cere ca mașinile care îl escortează pe Papă să aibă un număr de înmatriculare dat de către aceștia. Numărul Daciei Logan albe, care va fi papamobilulul oficial al Sanctității sale pentru vizita din România, va fi format din literele SCV urmate de una din cifrele 1,2,3,4 sau 5.

Inițialele vin de la ”Status Civitatis Vaticanae”, în latină sau ”Stato della Città del Vaticano”, în italiană. În traducere, Statul Vaticanului.

Programul detaliat al Vizitei Papei Francisc în România.

  • Vineri, 31 mai 2019

ROMA-BUCUREȘTI

08:10 Plecarea cu avionul de la Aeroportul din Roma/Fiumicino către București

11:30 Sosirea la Aeroportul Internațional Henri Coanda-Otopeni la București

PRIMIREA OFICIALĂ la Aeroport

12:05 CEREMONIA DE BUN VENIT la intrarea complexului Palatului Prezidențial Cotroceni

12:20 VIZITĂ DE CURTOAZIE LA PREȘEDINTELE ROMÂNIEI în Palatul Prezidențial Cotroceni

12:50 ÎNTÂLNIRE CU PRIMUL MINISTRU în Palatul Prezidențial Cotroceni

13:00 ÎNTÂLNIRE cu AUTORITĂȚILE, cu SOCIETATEA CIVILĂ și cu CORPUL DIPLOMATIC în Sala Unirii din Palatul Cotroceni. Discursul Sfântului Părinte

15:45 ÎNTÂLNIRE PRIVATĂ CU PATRIARHUL în Palatul Patriarhal

16:15 ÎNTÂLNIRE CU SINODUL PERMANENT AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE în Palatul Patriarhal. Discursul Sfântului Părinte

17:00 RUGĂCIUNEA TATĂL NOSTRU în noua Catedrală Ortodoxă. Salutul Sfântului Părinte

18:10 SFÂNTA LITURGHIE în Catedrala Catolică Sfântul Iosif. Predica Sfântului Părinte

 

  • Sâmbătă, 1 iunie 2019

BUCUREŞTI-BACĂU-ŞUMULEU-CIUC-IAŞI-BUCUREŞTI

09:30 Plecarea cu avionul la Bacău

10:10 Sosirea la Aeroportul din Bacău şi transferarea cu elicopterul la Baza Aeriană a Brigăzii Montane din Miercurea-Ciuc

11:30 SFÂNTA LITURGHIE la Sanctuarul de la Şumuleu-Ciuc. Predica Sfântului Părinte

16:10 Transferarea Sfântului Părinte cu elicopterul la Aeroportul din Iași

17:25 VIZITA LA CATEDRALA SFÂNTA MARIA REGINĂ din Iaşi

17:45 ÎNTÂLNIRE MARIANĂ CU TINERII ŞI CU FAMILIILE în piaţa din faţa Palatului Culturii din Iaşi. Discursul Sfântului Părinte

19:00 Plecarea cu avionul spre Bucureşti

20:00 Sosirea la Aeroportul Henri Coanda-Otopeni din Bucureşti

 

  • Duminică, 2 iunie 2019

BUCUREȘTI-SIBIU-BLAJ-SIBIU-ROMA

09:00 Plecarea cu avionul spre Sibiu

09:40 Sosirea la Aeroportul din Sibiu și transferul cu elicopterul la Blaj

11:00 SFÂNTA ȘI DUMNEZEIASCA LITURGHIE cu beatificarea celor 7 Episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertății din Blaj. Predica Sfântului Părinte. Regina Coeli

13:25 Prânzul împreună cu suita papală

15:45 ÎNTÂLNIRE CU COMUNITATEA RROMĂ DIN BLAJ. Salutul Sfântului Părinte

16:35 Transferarea Sfântului Părinte cu elicopterul la Aeroportul din Sibiu

17:20 CEREMONIA DE RĂMAS BUN la Aeroportul din Sibiu

17:30 Plecarea Avionului Papal către Roma/Ciampino

18:45 Sosirea la Aeroportul din Roma/Ciampino

Post Your Comment Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat !!