Inselătoria virtuală cu biletele de avion gratuite

Un nou tip de înșelătorie virtuală face victime pe facebook.

Infractorii cibernetici crează site-uri care seamănă izbitor cu ale unor companii aeriene sau magazine și oferă bilete sau vouchere false.

Scopul lor real este să colecteze date despre conturile bancare ale victimelor că să le golească apoi.

Un astfel de site s-a răspândit imediat pe Facebook. Seamănă cu cel al Wizz Air și oferea gratuit două bilete. Cerea în schimb datele de pe card. Totul este o mare păcăleală, a anunțat compania.

Si Blue Air sau Tarom au fost folosite pentru astfel de înșelăciuni.

Schema a prins, pentru că după ce prelua datele, site-ul posta un link cu presupusul câștig pe contul de facebook al victimei.

Cătălin Pătrașcu, șef departament răspuns la incidente CERT-RO: “Aceste scheme au fost adaptate la piața românească, mesajul fiind în română și fiind vorba de niște companii despre care știm și servicii cu care suntem obisnuiți.”

CERT-RO, instituția care se ocupă de siguranța spațiului cibernetic românesc, a blocat site-urile. Din păcate, nu anulează și efectele.

Sabin Potirca, cercetare securitate: “Riscul cel mai mare este să golească cardul, contul. Să cumpere lucruri care sunt greu de urmărit. Toate monedele cum se numesc criptomonede, gen bitcoin.”

Pericolul nu a trecut spun experții, care ne sfătuiesc să verificăm atent site-urile care ne cer datele.

În momentul în care navigați pe internet și primiți ceva gratuit, trebuie să știți următoarea regulă. O ofertă care pare prea bună, doar pare. De fapt, este o capcană, un pericol, pentru că în lumea virtuală în care trăim important nu este produsul pe care l-am fi luat gratuit de pe internet. Pentru că în lumea virtuală, produsul suntem chiar noi.

Daca bănuiți că ați fost victima unui atac, singură soluție este să sunați imediat la banca, să blocați cardurile și să solicitați altele noi. De asemenea, va puteți interesa dacă s-au făcut plăti din numele dumneavoastră și să cereți refuz de plata.

Post Your Comment Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat !!