Dormitul până târziu în weekend

O dimineață bună este atunci când te trezești nu pentru micul dejun, ci pentru prânz.

 

Toată săptămâna suntem mereu pe fugă, mereu ocupați și prindem prea puţine ore de som. Cei mai mulți dintre noi așteptăm weekend-ul pentru a dormi mai mult, însă acest obicei nu este unul sănătos.

Potrivit specialiștilor, a dormi mai mult în week-end nu ajută la recuperarea somnului pierdut în timpul săptămânii, ci ne face să fim mai adormiţi și mai nervoși în prima zi a săptămânii.\

„Un mare mit asociat somnului este acela conform căruia dacă dormim puţin în timpul săptămânii, trebuie să recuperăm somnul pierdut în weekend”, afirmă Dr. Gregory Carter, specialist în medicina somnului la UT Southwestern Medical Center.

Și cercetătorul Markku Partinen avertizează împotriva dormitului excesiv în zilele de week-end. „Cercetările sunt clare: dacă dormim mai mult duminica, acest lucru contribuie la modificarea ritmului intern, astfel că în seara de duminică va fi dificil să ne culcăm la timp, lucru ce se va resimţi şi luni dimineaţa”.

Oamenii îşi pot decala „ceasul circadian” dormind mai mult duminica, explică cercetătorul. Astfel, acest lucru se va resimti luni dimineaţă, când trezirea va fi dificilă.

Și uite cum vei începe o nouă săptămână cu stângul și cu multe cafele.

Însă specialistii au și un sfat pentru cei care vor să se bucure de mai mult somn în zilele de weekend – încearcă să te duci la culcare cu o oră mai devreme, dar nu compensa dormind până târziu.

Post Your Comment Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat !!