Cum ne afectează Facebook sănătatea

E adevărat că Facebook ne ține la curent cu ultimele noutăți, ne ajută să păstrăm legătura cu prietenii și ne oferă divertisment nelimitat. Dar nu-i totul numai lapte și miere.

Ne face anxioși…

În 2012, ONG-ul Anxiety UK a studiat comportamentul a 300 useri activi de Facebook și Twitter. A descoperit că peste un sfert dintre aceștia consideră că rețeaua le-a înrăutățit viețile. Două treimi dintre „nefericiți” recunosc că le e greu să se relaxeze complet după ce au scroll-uit prin newsfeed și că au probleme cu somnul din cauza asta. Peste jumătate dintre respondenți s-au declarat „îngrijorați sau neliniștiți” atunci când nu au posibilitatea să se logheze pe Facebook. Studiul a mai dezvăluit că mulți utilizatori simt că Social Media îi controlează pe ei, nu invers.

…, ba chiar depresivi

 

Studiul ăsta a descoperit o legătură clară între timpul petrecut pe Facebook și simptome ale depresiei. Explicația stă în fenomenul de „comparație socială”, adică tendința oricărui om de a se compara constant cu cei similari lui. Atunci când scroll-uiești prin newsfeed și vezi numai poze cu oameni petrecând, călătorind, lăudându-se cu diverse realizări profesionale, în timp ce tu ești la birou sau lenevești în pat, e destul de probabil să apară invidia. Acumulată în timp, ea se poate transforma în depresie.

Ne face să mâncăm mai mult decât avem nevoie

Aici vorbim despre conținutul de tip #FoodPorn share-uit prin Social Media, adică poze cu diverse bunătăți care te fac să salivezi ca un zombi. Un studiu publicat în The Journal of Neuroscience a descoperit că vizualizarea pozelor cu mâncare delicioasă pe net ne stimulează centrul de recompensă al creierului, ceea ce ne face să mâncăm fără măsură. Mai mult decât atât, e de ajuns să vezi mâncare pentru ca nivelul de grelină în organism să crească. Ăsta e hormonul care stimulează apetitul și o poate lua razna chiar și imediat după masă. Nu contează că ai stomacul plin.

Ne stresează

Dr. Kathy Charles de la Universitatea Edinburgh Napier (UK) a vorbit cu 200 de studenți și a descoperit că majoritatea sunt activi pe Facebook din cauza presiunii sociale. Mai exact, se tem ca nu cumva să le scape vreo informație importantă care circulă prin Social Media, ceea ce i-ar face să se simtă excluși din colectiv. În plus, mare parte dintre respondenți se simt obligați să fie creativi și amuzanți atunci când postează ceva, iar asta reprezintă un factor considerabil de stres.

Post Your Comment Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat !!