Sărăcia la români, în cifre

Suntem atât de săraci că fiecare gospodărie din România are câte două telefoane mobile, iar telefonul fix, ăla de care stăteam atârnați în hol sau în sufragerie în copilărie, nu se mai găsește decât la o familie din patru.

Pe de altă parte, una din două gospodării deține și două televizoare color, iar la mia de familii încă mai găsim 13 televizoare alb-negru.

Gospodăriile s-au înzestrat şi cu biciclete, anul trecut, astfel, că numărul acesta a ajuns la 35,4/100 gospodării (în timp ce în 2015 erau 32,6). A crescut şi numărul autoturismelor de la 28,3, la 30,5. Din păcate, cifrele celor de la Institutul Național de Statistică nu spun și faptul că numărul mașinilor a crescut datorită achizițiilor masive de autoturisme uzate.

Numărul combinelor frigorifice a urcat la 53,4, de la 49,4/100 gospodării în 2015, maşinile automate de spălat rufe au crescut de la 70,4, la 72,5, aspiratoarele de la 69,9, la 72,9.

Țoale, mai puține

În mod paradoxal, a crescut numărul bunurilor de folosință îndelungată, dar când vine vorba de lucrurile simple nu toți ni le permitem. Astfel că, numai o treime dintre români și-au permis să își cumpere haine noi. De asemenea, numai una din cinci gospodării a plecat în concediu o săptămână în acest an.

Și mai puțini sunt cei care și-au permis și schimbarea mobile, aceștia fiind doar 6,4%.

Pe de altă parte, numai 16,1% dintre gospodăriile din România şi-au putut permite cărţi, ziare, reviste cu venitul total net lunar realizat.

Datele INS, arată că o treime dintre gospodăriile din România nu şi-au plătit la timp întreţinerea locuinţei, anul trecut, iar 14,5%, energia electrică, se arată în document.De asemenea, 6,4% nu şi-au putut plăti la timp abonamentul radio-TV, iar 6,2% – telefonul.

Pentru a putea face faţă cheltuielilor curente, 10,6% din gospodării au apelat la muncă suplimentară, 11,2% la ajutoare financiare, fără obligaţia de restituire, de la rude, prieteni, 6,5% la împrumuturi de la rude, prieteni, alte persoane, 7,3% la economii.

Post Your Comment Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *